Vasárnapi orchideás kör

  Ma reggel a hét zárásaként egy hosszabb futást terveztem, de aztán annyira rabul ejtettek az orchideák, hogy csak 15 km lett belőle. Felmentem a Kis-Tubesig aztán vissza, semmi extra mostanában sokat járom ezt az utat. Bár mindig kicsit variálok, hogy ne legyen unalmas. Most is több helyen letértem a jelzett utakról, hátha az utamba akad egy kétlevelű sarkvirág. Sajnos az nem sikerült, de ma is találtam egy új fajt, pontosabban hibridet!
  Legelőször a vitézvirágokhoz mentem, útközben pár fehér madársisakot is láttam, de az elmúlt napok esőzései miatt nem voltak jó állapotban. A vitézek is megsínylették, soknak letörött a szára és csak egy két nagyobbat találtam ami jól fotózható volt. A többinek csak az alján voltak kinyílva a virágok a teteje piramisszerűen összeszűkült. Három halvány rózsaszínűt is találtam.
Tornyos sisakoskosbor (Anacamptis pyramidalis)
Innen a tavaly felfedezett Kardos madársisakhoz mentem, idén is ugyanott előjött. Körülötte rengeteg gyöngyvirágot is láttam. Furcsa pénteken futottam össze velük először a Mecsekben, most meg újra találkoztunk.
Kardos madársisak (Cephalanthera longifolia)
Kevés bíboros élőhelyet ismerek, ezért nagyon megörültem mikor megláttam, de közelebb érve vettem észre, hogy ez nem is az igazából, hanem egy majom és egy bíboros kosbor hibridje. Eddig csak a Villányi-hegységben láttam.
Majomkosbor és bíboros kosbor hibridje (Orchis purpurea x simia)
A szarvas bangók általam ismert minden élőhelyét megnéztem ma reggel. A körülményekhez képest jól vannak, sajnos sok a barna már!
Szarvas bangó (Ophrys scolopax)
A tarka kosborok közül már csak egy van fotogén állapotban. A többi szirmai már nagyon hiányosak, elhervadtak.
Tarka pettyeskosbor (Neotinea tridentata)
Sok szép majomkosbort láttam, de mind közül nekem legjobban a hófehér tetszik. Május 11 a virágzásuk átlagos középnapja, de azért még sok szépet lehet találni. 
Albinó majomkosbor (Orchis simia)
Majomkosbor (Orchis simia)
Az ibolyás gérbicseknél azt figyeltem meg, hogy mire a legfelső virágjai is kinyílnak, addigra az alsók már barnák lesznek. Amúgy jó évük van sokat látok az erdőben, több helyen, ujjakon is találtam idén.
Ibolyás gérbics (Limodorum abortivum)
Tavaly a Mecsekben nem találtam bíborost, idén már három helyen is találkoztunk, sajnos mindenhol csak egy tővel, nem úgy mint a Villányi-hegységben, ahol egymás mellett sorakoztak a virágok. 
Bíboros kosbor (Orchis purpurea)
Végére hagytam a fehér madársisakot, amit közel a városhoz, szinte a Pécs végét jelző tábla mellett találtam. Ma csak két helyen futottunk össze, ezért kép csak pár született.
Fehér madársisak (Cephalanthera damasonium)
Végére hagytam két kényes témát, az egyik a szemét kérdés! Hétvégén volt a Teszedd akció, gondolkoztam, hogy valamilyen formában részt vegyek, aztán úgy alakult, hogy nem sikerült! De a Dömörkapunál láttam sokan dolgozhattak a hétvégén. Remélem a kukások is hamarosan odaérnek(tek)!
Teszedd akció
A másik az erdőirtás kérdése, már többször írtam róla, de nem tudok mellette elmenni, nagyon csúnya a táj és itt jó darabig ezt kell majd nézni. Sajnos! :(
Tarvágás a Mecsekben

Megjegyzések

Booking.com