Illatos hunyor - Napiblog 2021/006

   Hétvégén láttam az idei tél első illatos hunyorát. Volt év amikor már novemberben találtam. Most kevesebbet jártam az erdőt talán ezért sikerült ilyen későn.

2021/006

Enyhe teleken jellemzően sokkal hamarabb virágozni kezdenek a kora tavaszi geofiton növények. Azt kell tudni ezekről a növényekről, hogy lombfakadás előtt, elsősorban bükkösökben, illetve gyertyános-tölgyesekben virágoznak, mert nem szeretik az árnyékot. Illetve sokuk jól bírja a fagyos hideg időjárást.

Illatos hunyor (Helleborus Odorus)
Az illatos hunyor évelő, az előző évi levelei, hajtásai szinte mindig megtalálhatóak a virágok mellett. Emiatt is könnyű őket határozni. A kisvirágú hunyor nagyon hasonlít hozzá, de annak levelei nem telelnek át. Félörökzöldnek nevezik, mert leveleit csak akkor veszíti el, amikor tavasszal az újak fejlődnek.
Előző évi levelek és az új hajtás
Jellegzetes bókoló virágjának élénk zöld szirmait, amik valójában csészelevelek könnyű kiszúrni a barna avarban. Növény minden része mérgező, mint az összes hunyoré.
Bókoló virágzat
Magyarországon csak a Dél-Dunántúlon fordul elő. Legnagyobb egyedszámban a Mecsekben és a Villányi-hegységben. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Forrás: wikipedia
Virágzat

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

Booking.com