Lónyelvű csodabogyó - Napiblog 2021/018

   A mai rövid bejegyzés a lónyelvű csodabogyóról vagy más néven csapfű, diadalmasfű, földi borostyánfű, lónyelvű fű, nyakcsapja esetleg nyelves fű fog szólni. 

2021/018

  Hazánkban és a Mecsekben kétféle csodabogyó található, a jobban elterjedt szúrós és a kevésbé gyakori lónyelvű. Nagyon könnyű őket megkülönböztetni, mert a szúrósnak kisebbek és szúrnak a levelei, valamint bokros megjelenésű. Míg a lónyelvűnek nagyobb tojásdad vagy tojásdad-lándzsás alakú levelei vannak és szétterül a talajon.

Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)

Márciusban, áprilisban virágzik, de bogyó ilyenkor télen érnek be és sokkal látványosabbak mint mikor virágzik a növény. Ezért is most olvashatsz róla. Nem friss fotókat mellékeltem, de a napokban is lehetne hasonló felvételeket készíteni.

Kicsit homály a kép, de jó a hangulata

Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Hazánkban a szúrós csodabogyót védettsége előtt a virágkötők és a koszorúkészítők előszeretettel gyűjtötték és használták. Lónyelvűt kevésbé használták, mert nem volt annyira feltűnő, ahogy a földre lapult. Forrás: wikipedia

Megjelenése

Közeli

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

Booking.com